Warmtepompen

Warmtepompen

Warmtepompen vormen een voordelig en duurzaam alternatief voor de klassieke centrale verwarming.
Om maximaal energie te besparen, is het essentieel dat de installatie van warmtepompen correct uitgevoerd wordt. Voor een professionele plaatsing doet u dan ook best een beroep op een warmtepomp installateur met ruim 10 jaar ervaring. Zo brengt uw warmtepomp jarenlang geld en zuurstof op!

De warmtepomp als duurzaam alternatief

Verwarmen met fossiele brandstof is sterk belastend voor het milieu en onze leefomgeving. Met de warmtepomp is er een duurzaam alternatief dat veel efficiënter verwarmd. Verwarmen met warmtepompen zorgt voor minstens 60% minder CO2 uitstoot. Met de opwarming van de aarde en de race tegen de klok om niet meer dan 2° C toe te laten is individueel investeren in de installatie van een warmtepomp een verstandige keuze! Samen met de subsidies kunnen we allemaal ons steentje bijdragen aan een leefbare aarde voor onszelf, maar vooral voor volgende generaties.

Hoe werkt een warmtepomp?

De werking van een warmtepomp is dezelfde als die van een koelkast, maar dan in omgekeerde richting. Een warmtepomp installatie onttrekt warmte uit de omgevingslucht via een warmtecollector.  Een warmtepomp werkt dus voornamelijk op lucht, wat onbeperkt én gratis beschikbaar is. De nodige dosis stroom kan dan weer perfect opgewekt worden met de installatie van zonnepanelen.

Soorten warmtepompen

Er zijn verschillende soorten warmtepompsystemen verkrijgbaar. Het systeem dat uw voorkeur draagt zal bepaald worden door de mogelijkheden en warmtebehoeften. Hier vind u de voornaamste systemen die Yenco aanbiedt:

Geothermische warmtepompen

De geothermische warmtepomp haalt de nodige warmte uit de grond. De termen grond/water warmtepomp en bodem/water warmtepompen worden hier vaak voor gebruikt. Dit warmtepompsysteem is een voorbeeld van passieve warmtepompkoeling. In de zomer wordt de koelte vanuit de grond gebruikt om de nodige ruimtes te koelen. In de winter wordt de afgevoerde warmte in de grond dan via een compressor naar boven gehaald en vrijgegeven aan de te verwarmen ruimtes. Dit systeem laat dus toe om zowel te verwarmen en koelen met het hoogste rendement.

Lucht/lucht warmtepompen

Uw huis verwarmen met een lucht/lucht warmtepomp zonder te hoeven aan comfort kan nu met een bijzonder voordelig systeem. De lucht/lucht warmtepomp haalt eveneens energie uit de buitenlucht en geeft deze via een warmtewisselaar rechtstreeks af in huis. Tijdens de zomermaanden kan dit systeem omgekeerd ingesteld worden en wordt warme lucht naar buiten afgevoerd om voor de nodige verkoeling te zorgen. Dit warmtepompsysteem waarborgt zo een constante temperatuur het ganse jaar door. Daarenboven produceert een lucht/lucht warmtepompsysteem 2 tot 4 meer energie dan vereist is om te functioneren.

Lucht/water warmtepompen

De lucht/water warmtepomp bestaat uit 2 componenten lucht en water en wordt aangewend voor de realisatie van een stabiele temperatuur in een ruimte als voor de productie van sanitair warm water. Dit type warmtepompsysteem onttrekt warmte aan de buitenlucht en geeft deze af aan het water.

Op deze manier kan u voorzien in uw sanitair warmwaterbehoeften en vloerverwarming gebruiken als centraal verwarmingssysteem. Deze compacte en flexiblele toestellen zijn toegankelijk voor nieuwbouw en renovatie.

Hybride warmtepompen

Jammer genoeg zijn veel woningen nog niet voldoende geïsoleerd om ten volle te kunnen genieten van het rendement van een warmtepomp. De hybride warmtepomp is dan het aangewezen alternatief voor de gasketel.

Dit warmtepompsysteem combineert immers 2 elementen; een warmtepomp een gascondensatieketel. Met een hybride warmtepomp bespaart u gemiddeld 20 tot 25% op uw energierekening.

De traditionele verwarming herontdekt

Met een warmtepompsysteem kiest u voor een doeltreffende en efficiënte verwarming van:

  • een woning of gebouw zoals winkels, kantoren, scholen en recreatieruimtes
  • sanitair water

De ecologische en voordelige warmtepomp is daarmee de klassieke verwarming van het moment en de toekomst. Yenco maakt enkel gebruik van de meest geluidsloze en discrete warmtepompen en de meest vooraanstaande technologie die uw energiefactuur sterk doet verminderen. Onze ervaren installateurs garanderen daarenboven een perfect plaatsing en dimensionering van uw warmtepomp zodat u geen onaangename verrassingen hebt nadien.

Rendement en terugverdientijd van warmtepompen?

Het rendement van een warmtepomp wordt uitgedrukt in COP. De COP waarde (Coefficient Of Performance) geeft de verhouding weer tussen de hoeveelheid verbruikte energie en de hoeveelheid afgegeven warmte. Deze energie wordt gebruikt om de compressor van de warmtepomp aan te drijven.

De COP waarde ligt bij de meeste warmtepompen tussen de 3 en de 5, omgerekend wilt dit zeggen dat een warmtepomp tot maar liefst 5 kW warmte kan opleveren voor  iedere verbruikte kW energie.

De terugverdientijd van de warmtepomp hangt af van meerdere factoren. De installatie dient al ten eerste uitgevoerd worden door de een warmtepomp installateur met de nodige vakkennis.

Verder zijn er voor warmtepompen subsidies aan te vragen bij de overheid en de netbeheerder. Daarnaast hebt u bij een warmtepomp installatie recht op een fiscaal voordeel. Hierdoor kan u tot 40% recupereren op de totale investering (inclusief BTW).

Rekening houdend met al deze factoren is investeren in een energiezuinige warmtepomp in geen tijd terugverdiend!

Toepassingen warmtepompen?

Het installeren van warmtepompen kan zowel voor renovatie als nieuwbouw. Een warmtepomp kan elk type woning en gebouw verwarmen, koelen en voorzien van sanitair warm water. Er bestaan verschillende warmtepompsystemen, bijvoorbeeld voor:

  • woningen
  • winkels
  • kantoren
  • banken
  • hotels
  • restaurants
  • appartementen
  • woonprojecten
  • scholen
  • sport- en recreatiezalen