Vloerverwarming

Vloerverwarming

Net zoals radiatoren werkt vloerverwarming met stralingswarmte van warm water. Het water wordt opgewarmd in de CV-ketel en verspreid via buizen die onder de vloerbekleding liggen. Om een gelijkmatige warmteverdeling te verkrijgen worden de buizen op een vaste afstand van elkaar gelegd en dit over de volledige ruimte. Vroeger klaagde men vaak over de lange opwarmtijd van vloerverwarming maar met de nieuwste generatie thermostaten, is dit probleem voorgoed verleden tijd. Vloerverwarming kan zowel onder parket als onder tegels gelegd worden mits een correcte plaatsing en het nemen van de nodige voorzorgen.

Waarom kiezen voor vloerverwarming?

Het geeft een aangename warmte.
Doordat er veel grotere oppervlakken zijn, in vergelijking met radiatoren, zal de warmte overal constant zijn. Onze voeten worden ook opgewarmd door de warmte die van onderaan komt, wat zorgt voor een aangenamer gevoel. Er ontstaan slechts kleine luchtbewegingen door de matige vloertemperatuur en de grotere verwarmingsoppervlak. Je krijgt dus een veel aangenamere temperatuur dan met een radiatorverwarming.

Lager energieverbruik met vloerverwarming.
Er wordt ruimte bespaard door de verwarming van een warmtelichaam die hoge keteltemperaturen veel minder nodig heeft. Hierdoor wordt er minder energie verbruikt. De kamer wordt veel regelmatiger en zuiniger verwarmd doordat de ruimte nu een grotere warmteopslagplaats heeft.

Vloerverwarming is goed voor de gezondheid.
Er zijn slechts minimale luchtverplaatsingen doordat de vloerverwarming louter stralingswarmte afgeeft. Het stof wordt hierdoor zo goed als niet verplaatst. De stralingswarmte zorgt verder ook voor een relatief hogere luchtvochtigheid in de ruimte.

Weinig tot geen onderhoud.
Eens vloerverwarming geïnstalleerd is, is er maar een minimaal onderhoud nodig.

Ruimtelijk en plaatsbesparend.
Als je als hoofdverwarming vloerverwarming gebruikt, dan heb je geen andere verwarmingstoestellen nodig en bespaar je hierdoor heel wat plaats. Dankzij de vloerverwarming ben je volledig vrij over hoe je de ruimte zou willen inrichten!

Geruisloos.
Je hebt helemaal geen storend gezoem of andere geluiden, wat wel het geval is bij radiatoren. Vloerverwarling is volledig geruisloos.